Agkawayan is de naam van een basisschool op het eiland Panay. Dit eiland ligt op 45minuten vliegen vanaf Manila.

De school is te bereiken vanuit het dorp Mambusao. Vanaf deze plaats is er geen geasfalteerde weg meer richting de school. Om bij de school te komen, kan je lopen, met de brommer, of een 4×4 auto.

De school ligt op de top van een berg, van alles en iedereen verlaten. De school ligt in het middelpunt van de berghutjes in de omgeving waar de kinderen wonen. De meeste kinderen lopen 8-10 km per dag over bergpaadjes om op school te komen. De leraren komen met name uit Mambusao en blijven gedurende de week op de locatie.

De bergtop wordt vanwege zijn hoge ligging vaak geraakt door de tientallen typhonen die de Filipijnen elk jaar aandoen. Regelmatig is er schade aan de lokalen en de gemeenschappelijke ruimtes.

Toiletgebouw

Toen supertyphoon Yolanda (eind 2013) over de Filipijnen raasde, werd de basisschool Agkawayan volledig verwoest. De regering heeft de nieuwbouw van 4 klaslokalen voor haar rekening genomen. Dit is beperkt tot klaslokalen.

Er zijn geen sanitaire voorzieningen zoals toiletten en wasbakken. De kinderen en leraren doen hun behoeftes nu in de natuur, met alle mogelijke gevaren van dien op een bergtop met steile afgronden en vaak een harde wind.

VeloVelo heeft een toiletgebouw gefinancierd. Dit gebouw is om kosten te besparen vastgemaakt aan het grotere, multifunctionele gebouw.