Oprichting

Stichting VeloVelo is opgericht door Linda Selhorst en Marjolein van Wijk. Zij hebben elkaar ontmoet in 2006 op de Master opleiding voor Kinderfysiotherapie. Na het behalen van de Master hebben Linda en Marjolein contact gehouden en kwamen op het idee van het oprichten van een stichting. Beide hebben affiniteit met ontwikkelingslanden. Linda heeft veel gereisd in met name Afrika en Marjolein heeft banden met Azië. Stichting VeloVelo gaat zich in eerste instantie richten op de Filipijnen.

Waarom Velo Velo?

Tijdens de Masteropleiding moesten er veel opdrachten gemaakt worden en voor die opdrachten hebben zij veel samengewerkt.
Door één van hun begeleiders werden zij daarom vergeleken met een tandem: op een tandem kun je elkaar uit de wind houden, iemand even meenemen op jouw kracht / capaciteit en hem of haar daarna weer af laten stappen en zelf verder laten gaan. Op een tandem moet je samen werken en kun je gebruik maken van elkaars sterke punten, kom je verder met gedeelde inspanning: samen sta (lees: fiets) je sterk.

Door deze vergelijking is ook de naam van de stichting tot stand gekomen; VeloVelo betekent tandem in het Latijn. Als je het logo bekijkt, zie je er ook het woord LOVE in terug. De ondertitel “Samen Sterk” spreekt dan ook voor zich. De weg bovenaan de website staat symbool voor de weg die Stichting VeloVelo samen met de mensen gaat. De definitie van weg als zelfstandig naamwoord is: manier, wijze, richting of middel. Wordt het woord weg gebruikt in een zin, dan staat het symbool voor: op weg gaan, op weg helpen, naar een bestemming gaan, iemand vooruit helpen, iemand in de goede richting helpen.

Deze punten komen allemaal terug in de visie van Stichting VeloVelo. Stichting VeloVelo wil mensen op weg helpen door het aanbieden van diverse vormen van ondersteuning, zodat de mensen een zelfstandig en onafhankelijk bestaan op kunnen bouwen. Door samen te werken, gebruik te maken van elkaar capaciteiten en mogelijkheden, de weg naar zelfstandigheid en zo onafhankelijkheid te vinden en te volgen.

Waarom de Filipijnen?

Ruim 15 jaar geleden zijn Marjolein en haar man begonnen met het sponsoren van een kind op de Filipijnen viaPlan International. Toen dit project stopte, zijn zij blijven communiceren met de familie van het kind en hebben de familie in 2000 ook bezocht. Het kind dat gesponsord wordt, is een jongen van inmiddels 17 jaar oud. Regelmatig werd er geld naar de Filipijnen gestuurd, maar op een gegeven moment gaf dat geen goed gevoel meer. Het maakte de familie op de Filipijnen te afhankelijk. Wat als er geen geld gestuurd kan worden om wat voor reden dan ook? Zij moesten de mogelijkheid krijgen zelfstandig in hun behoeften te kunnen voorzien en niet afhankelijk te zijn van derden. In diezelfde periode waren Linda en Marjolein aan het nadenken over een stichting en werd het idee geopperd om te kijken op wat voor manier dit gezin dan beter geholpen kon worden. En als ze dit gezin op weg konden helpen waarom dan ook niet anderen? En zo ontstond Stichting VeloVelo met de missie: begeleiden naar zelfstandigheid en daardoor onafhankelijkheid.