Het Tunasan Community Centre is onderdeel van organisatie Kanlungan. Kanlungan zet zich in en rond Manila in voor straatkinderen en kinderen die te maken hebben met verwaarlozing, misbruik en mishandeling. Ze bieden oa. kortdurende en langdurige opvang, begeleiding, traumaverwerking, scholing, voeding. Kanlungan wordt niet door de staat gefinancieerd en is volledig afhankelijk van giften en donaties.

Het Tunasan Community Centre is gevestigd in de wijk Tunasan. Het centrum ligt direct aan de straat en is open van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Kinderen uit de wijk komen uit zeer arme gezinnen, sommige zijn wees en wonen bij familieleden. De kinderen komen altijd uit gezinnen waar weinig tot geen geld is. In het Tunasan Community Centre krijgen de kinderen oa. eten, aandacht, liefde, huiswerkbegeleiding, mental coaching en kunnen ze ook gewoon spelen, tv kijken. Echt kind zijn. De begeleiding wordt gedaan door twee sociaal werkers, een ‘huismoeder’ en vrijwilligers.

VeloVelo ondersteunt Tunasan Community Centre met verschillende projecten.

Eigen onderkomen

De huidige plek van het Tunasan Community Centre (TCC) wordt gehuurd, is onveilig en te klein voor de grote toestroom van straatkinderen.

Middels het realiseren van een eigen en tevens groter onderkomen wat eigendom wordt van Kanlungan (overkoepelende NGO waar TCC onderdeel van is), worden 3 problemen aangepakt:

1. Geld word i.p.v. aan huur aan de programma’s besteedt.

2. De omgeving van het nieuwe onderkomen is veilig en afgeschermd van de straat.

3. Er is voldoende ruimte voor de dagopvang van straatkinderen uit Muntilupa/San Pedro

De nieuwe locatie moet voldoen aan: Keuken, wc/douche, wasruimte kleding, office, multifunctionele ruimte / activity centre (o.a. studeren, meeting, bibliotheek, livelyhood programma), counseling room, eetruimte, speelplek, vrije ruimte voor o.a. presentaties, optredens, festiviteiten.

Voor dit project is momenteel fondsenwerving bezig. Wilt u bijdragen aan dit project, laat het ons weten!

Koelkast

In het Tunasan Community Centre voorziet de staff de straatkinderen en kinderen uit arme gezinnen van rijstmaaltijden. Om het eten te bewaren is er koeling nodig. De huidige koelkast is kapot. Er is een nieuwe koelkast aangeschaft, inclusief vriesgedeelte zodat ze ook ijs kunnen verkopen voor extra inkomsten. 

Tafels en stoelen

In het Tunasan Community Centre worden heel veel kinderen opgevangen en begeleidt. Op drukke dagen zijn er soms wel 100 kinderen tegelijk. Om de kinderen allemaal een plekje te geven tijdens eten, huiswerkbegeleiding of een spelletje, zijn er nieuwe tafels en krukjes nodig.

Deze nieuwe tafels en krukjes zijn aangeschaft en er wordt goed gebruik van gemaakt!

Voedselproject

Vanaf januari 2015 ondersteunen we het Voedselproject bij Tunasan. Door onze hulp krijgen zo’n 60 straatkinderen elke dag een gezonde, en vaak hun enige, maaltijd. Door het verstrekken van deze maaltijd komen de kinderen naar het centrum, waardoor er beter en meer zicht is op de ontwikkeling van de kinderen. Een win-win situatie!

Waterdispenser

In het Tunasan Community Centre was de waterdispenser stuk. Om alle kinderen en staff van schoon drinkwater te voorzien, werden er nu dagelijks flessen drinkwater gekocht. Om de kosten te besparen, heeft VeloVelo een waterfilter geschonken. De kinderen en de staff kunnen nu weer gezond water drinken.